O Majstroch Slovenska v šesťdesiatkach rozhodol aj dážď.

V nedeľu 17.9.2017 v Kysuckom Novom Meste sa uskutočnili IV. Majstrovstvá Slovenska v behu na 60 m cez prekážky.  O prípravu celej akcie sa postarala Dobrovoľná ochrana Slovenskej republiky /DPO SR/, zástupcovia Slovenskej ligy v behu na 60 m cez prekážky /SLv60/ a hlavne miestni hasiči z Dobrovoľného hasičského zboru Kysucké Nové Mesto pod taktovkou Jaroslava Belka. Príprava dráh Mestského štadióna aj celá organizácia prebehla na jednotku, až na to čo sme ovplyvniť nemohli. Chladné a daždivé počasie strašilo už od soboty rána. Nakoniec môžeme byť vďačný aspoň za dve hodiny bez dažďa, ktoré rozhodli o tom, že máme nových Majstrov Slovenska v roku 2017.

Na Majstrovstvá Slovenska v šesťdesiatkach sa kvalifikovalo 92 detí, ktoré splnili na pretekoch tejto sezóny stanovené výkonnostné triedy. Možnosť zabojovať o titul Majstra Slovenska v štyroch kategóriách využilo 80 detí. Tí napriek obavám zo zlého počasia neváhali a merali cestu z celého Slovenska do Kysuckého Nového Mesta.

Súťaž otvorila Slovenská hymna, zaspievaná členom miestnej DHZ a členom Wroclawskej opery Marekom  Belkom. Detí a hostí privítal primátor Kysuckého Nového Mesta Ing. Ján Hartel. Otvorenia súťaže sa zúčastnili ďalej poslanec  Žilinského kraja Dušan Mičian a predseda Územného výboru DPO v Kysuckom Novom Meste Ján Martiška. O príhovor sa postaral člen Prezídia DPO SR a predseda komisie mládeže DPO SR pán PaedDr. Tomáš Zanovit.

Po krátkej porade vedúcich a rozhodcov sa tradične ako prvé do bojov pustili mladšie dievčatá.  Počas celej sezóny sa o medailové umiestnenia starali dievčatá, ktoré si cenné kovy rozdelili aj v Kysuckom Novom Meste. Na 3.mieste skončila Michaela Petrušková /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/ s časom 14,62+1,5s. Druhé miesto obsadila Terézia Srogončíková /DHZ Nosice/ časom 14,07+1,5s. Zaslúženou víťazkou sa stala Magdaléna Štinčíková /DHZ Svit/ s časom 13,61+1s. Bol to najkvalitnejší výkon súťaže a nový slovenský rekord tejto kategórie.

Po nich nasledovala kategória mladších chlapcov. Na 3. mieste skončil Ján Plaček /DHZ Zákopčie Tarabov/ s časom 17,04+1,5s. Na 2. mieste sa umiestnil Patrik Rak /DHZ Madunice/ s časom 17,47+0,5s.  Suverenitu z tejto sezóny pretavil do titulu Majstra Slovenska Michal Rerko /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/ časom 13,43+1,5s.

Nasledovala kategória starších dievčat. V tejto kategórii si vybojovalo možnosť štartovať až 37 pretekárok. Táto kategória patrí aj k výkonostne najvyrovnanejším. Okruh favoritiek na popredné umiestnenia bol veľmi široký. Nakoniec na 3.mieste skončila Nina Stančeková  /DHZ Lutiše/ časom 14,68+0,5s. Na druhom mieste skončila Radka Červeňová /DHZ Spišská Teplica/ časom 12,67+1s. Titul Majsterky Slovenska si z Kysuckého Nového Mesta odniesla Miroslava Muchová /DHZ Lutiše/ časom 13,33+0s.

V kategórii starších chlapcov na 3.mieste skončil Adrián Lašák /DHZ Turčianske Teplice/ s časom 13,85+1,5s. Na 2.mieste Kristián Kubačák /DHZ Zákopčie Tarabov/ s časom 14,36+0,5s. Majstrom Slovenska sa stal Vladimír Kaštan /DHZ Kolárovice/ s časom 14,07+0,5s.

Pri kategóriách starších chlapcov a dievčat je nutné podotknúť, že sa do výsledkovej listiny zahrnuli len prvé pokusy, pretože nepriaznivé počasie, nedovolilo kvôli bezpečnosti pretekárov odbehnúť druhé kolo. Tak doslovne platilo, že výsledky týchto kategórií určil dážď, ktorý zmaril aj najväčším favoritom šancu na opravu v druhom pokuse.  To bola jediná škvrna týchto výborne zorganizovaných pretekov. Počasiu však rozkázať nedokážeme a zdravie detí bolo na prvom mieste.

Kvôli už hustému dažďu bolo slávnostné vyhlásenie na tribúne štadióna pod strechou. Každý zúčastnený pretekár bol odmenený pamätným diplomom.  Prví traja boli obdarení krásnymi pohármi od DPO SR a medailami od DHZ Kysucké Nové Mesto, ktoré im budú pripomínať, že v roku 2017 patria medzi najlepších práve oni.

Čo dodať na záver. Disciplína beh na 60 m cez prekážky po nesmelých začiatkoch v predchádajúcich rokoch, v tejto sezóne pritiahla na súťaže už vyše 200 slovenských mladých hasičov. Preteky ktoré sa na Slovensku organizujú majú svoj náboj v každej kategórií a sú pre deti veľmi atraktívne. Najlepší šesťdesiatkári sa začínajú uplatňovať v dorasteneckých kategóriách v stovkách. Je to potenciál, ktorý veríme dokáže vrátiť Slovenský hasičský šport na miesto, ktoré mu patrilo v minulosti. Je na zodpovedných, aby tento kapitál nepremrhali.

Jozef Strela za SLv60