Memoriál Marty Habadové Praha 2016

Memoriál Marty Habadové Praha

V novembri sa každému fanúšikovi šesťdesiatok zvýši tep. Dôvod je jasný.  Memoriál Marty Habadovej v Prahe,  je najväčšou a najprestížnejšou súťažou mladých hasičov v tejto disciplíne.  „Okrajová“ disciplína Plameňa zažíva obrovský boom a účasť každoročne láme rekordy. Tento rok sa v Prahe 12.-13. 11. 2016 zišlo 818 pretekárov z celej Českej republiky. O svoju príležitosť sa pokúsilo zabojovať aj desať  slovenských detí.  A nestratili sa.

Tradične už program šesťdesiatok začínajú mladšie dievčatá.  Magdalénka Štinčíková  /DHZ Svit/ však na tohtoročnú súťaž nebude spomínať rada. Prvý pokus sa nepodaril. Bolo to len za 17,26s. Ale druhý po rozsypaných hadiciach  bol ešte horší. Magdalénka skončila na 28.mieste. Od druhej slovenskej  pretekárky Michaely Petruškovej /ZK IMA ZŠ Hutnícka Sp.N.Ves/ sme veľa nečakali. Po zranení nabehla na prekážky až v Prahe.  A aj to tak vyzeralo, 18,81s z prvého pokusu stačilo na 47.miesto.  Pozitívom, je že obe pretekárky ešte môžu v Prahe štartovať aj budúci rok v kategórii mladších.  Aj zlá skúsenosť im môže pomôcť v napredovaní.

V sobotu ešte nasledovala kategória mladších chlapcov. A tu už sme pokukovali aj po medailových umiestneniach. Michal Rerko /ZK IMA ZŠ Hutnícka Sp.N.Ves/ prvé kolo v Jablonci nad Nisou vyhral. Dobrým výsledkom by si zvýšil šance v celom Českom pohári. V prvom pokuse Miška trochu rozhodilo zadrobčenie pri nábehu na kladinu čo ho stálo nejakú desatinku, ale čas 14,30s dával tušiť, že aj dnes to dobre dopadne. Druhý pokus a rozdeľovač na dvakrát bol ale iba za 14,51s. Čas z prvého pokusu stačil na výborné 3.miesto. Michal Marton  /DHZ-ZŠ Šuňava/ podal taktiež výborný výkon a prvý pokus za 15,06s mu vyniesol konečné 10.miesto. Kategóriu vyhral Ján Vlček /Lehnice/. A tu by som rád vyzdvihol počin jeho otca, ktorý je výrobcom hadíc pre šesťdesiatky a stovky. Výhru svojho syna daroval pre ďalší rozvoj Michala Rerka. Krásne gesto. Ďakujeme.

V nedeľu dopoludnia prišli na rad staršie dievčatá. Najlepšie na 5.mieste dopadla Radka Červeňová /DHZ Spišská Teplica/. V prvom pokuse presvedčivo zapísala 12,72s. Druhý pokus skúsila streliť, ale nevyšlo.  Pretekárky zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Sp.N.Ves by na tento súťažný deň najradšej zabudli. Ema Strelová rozbehla oba pokusy vo veľkom štýle. Ale… V prvom pokuse ju zradil zle utiahnutý opasok a vypadnutá prúdnica za kladinou a v druhom rozdeľovač na trikrát. Čas 13,53s a 20.miesto. Sára Hanková zabehla prvý pokus za 14,79s, ale predčasné odpojenie prúdnice pred pokynom rozhodcu sa nevypláca. NP. Druhý pokus zle chytenie hadice za bariérou a už iba 17,74s, 158.miesto a smútok. Škoda obe mali na viac.

Poobede sme s napätím očakávali ako si v kategórii starších chlapcov poradia chlapci z DHZ- ZŠ Šuňava. A tu sa diali veci! Po rokoch padla v Prahe jedenástka a na ďalších 14 miest  bolo treba dvanásťsekundový čas. Filip Dravecký v prvom pokuse predviedol pekný výkon, ale náradie ostalo pred cieľovou čiarou. Takže NP. Druhý pokus problémy s prúdnicou 19,25s a 173.miesto. Jakub Fridman. Prvý pokus „rozdeľovač = problém“ a iba 14,30s. Druhý pokus už vydarený za 12,92s, v tejto konkurencii to však stačí iba na 14.miesto. Marek Švajka v prvom pokuse preťal časomieru za 12,21s ale bez zapojenej prúdnice.  Ale je vidieť, že Marek je už psychicky schopný ustáť aj tlak prvého neplatného pokusu. V druhom predviedol výborný výkon a 12,06s ho dostalo na výborné 2.miesto.

Dobojované. Každý ročník Memoriálu Marty Habadovej je zážitok, skúsenosť a hlavne sviatok pre mladých hasičov. Z Prahy neodchádzal každý z našich s pocitom spokojnosti, ale pred posledným kolom Českého halového pohára, ktoré sa uskutoční o dva týždne v Ostrave, sú naši pretekári stále v hre o výborné umiestnenia v celkovom hodnotení.  A to je pri našej malej základni pretekárov, bez akejkoľvek podpory zázrak.  Za možnosť  merať si sily medzi najlepšími chceme poďakovať organizátorom z Prahy a organizátorom Českého halového pohára.  Cítili sme sa u Vás dobre. Ďakujeme.

ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves, DHZ-ZŠ Šuňava, DHZ Svit, DHZ Spišská Teplica