Ostravsko-beskydské šedesátky – Ostrava 2016

Záverečné kolo Českého halového pohára rozhodlo o tom, že na Slovensku máme dvoch medailistov v celkovom hodnotení. V kategórii mladších chlapcov Michal Rerko /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/ a v kategórii starších chlapcov Marek Švajka /DHZ-ZŠ Šuňava/ získali vo svojich kategóriách 2.miesto. Aj ostatné deti zo Slovenska zanechali dobrý dojem. Pretekov v Jablonci nad Nisou, Prahe a Ostrave sa tento rok zúčastnilo 1193 detí a z toho 13 našich detí.
Celkové výsledky
Mladšie dievčatá 13. miesto Magdalénka Štinčiková /DHZ Svit/, 52.miesto Michaela Petrušková, 125.miesto Nataša Strelová /obe ZK IMA ZŠ Hutnícka Spisšská Nová Ves/
Mladší chlapci 2.miesto Michal Rerko /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/, 14.miesto Michal Marton /DHZ-ZŠ Šuňava/
Staršie dievčatá – 5.miesto Ema Strelová /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/, 9.miesto Radka Červeňová /DHZ Spišská Teplica/, 159.miesto Klaudia Hanková, 173.miesto Sára Hanková, 192.miesto Kristína Strelová /všetky ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/
Starší chlapci – 2.miesto Marek Švajka, 22.miesto Jakub Fridman, 240.miesto Filip Dravecký /všetci DHZ-ZŠ Šuňava/
Toľko suchá štatistika, ale na veci nevídané sa diali v sobotu 26.11.2016 v atletickej hale v Ostrave. Bolo vidieť, že sú to záverečné sezónne preteky v 60-tkách. Toľko kvalitných časov doteraz ešte nepadlo na žiadnej súťaži v tejto disciplíne. Napomohol tomu aj systém súťaže, kde najlepších 8 pretekárov postúpilo do finálových behov.
Tradične súťaž rozbehli mladšie dievčatá. Michaela Petrušková časom 17,69 obsadila 37.miesto. Magdalénka Štinčíková zabehla v rozbehoch 15,40s a postúpila do finále z 8.miesta. Tam už to nevydalo. Nevadí, obe môžu v tejto kategórii bojovať aj ďalší rok. Určite to bude lepšie.
U mladších chlapcov prekvapil Michal Marton časom 14,55s obsadil 5.miesto. V semifinále ho potrápila prúdnica a na postup to nestačilo. Michal Rerko zažil jeden z najhorších súťažných dní. Pri prvom výborne prevedenom pokuse zlyhala časomiera. Opakovaný pokus nič moc 14,96s a druhý NP. Nakoniec do finálových behov postúpil z 8.miesta. Aj v semifinále nepatrilo k tomu najlepšiemu čo Miško vie, ale zo svojho rozbehu postúpil z druhého miesta. No finále to už bola o niečom inom. Miško zabehol svoj osobák s DIN-kami a časom 13,80s obsadil druhé miesto.
Staršie dievčatá zo Spišskej Novej Vsi sa ráno zúčastnili súťaže vo Svite a ihneď sadali do auta smer Ostrava. Darilo sa im takto 125.miesto Sára Hanková 16,39s, 105.miesto Kristína Strelová 15,63s, 69.miesto Klaudia Hanková 14,69s. Viac sme čakali od dvoch najlepších slovenských pretekárok. A svoj talent potvrdili. Radka Červeňová 9.miesto 12,69s. Semifinále ušlo o chĺpok. Ema Strelová po nevydarenej Prahe chcela dokázať, že má na vrchné priečky. Druhý pokus za 12,34s a tretie miesto. V semifinále síce prešla cieľom ako prvá, ale bez zapojenej prúdnice. Ostalo to bez finále.
Starší chlapci zo Šuňavy patria k česko-slovenskej špičke. Jakubovi Fridmanovi sa veľmi nedarilo 13,28s a 26.miesto. Marek Švajka však zabojoval a 12,36s stačilo na celkové 3.miesto. Semifinále taktiež vyšlo. Vo finále Mareka čakal posledný pokus v živote v jeho obľúbenej disciplíne. A to bola „rozprávka“. Suverénne 1.miesto a osobný rekord 11,88s. Gratulujeme.
Český halový pohár 2016 je za nami. Priniesol výborné výkony a napínavé súboje. Priniesol taktiež vyššiu kvalitu výkonov hlavne v starších kategóriách kde bol cítiť prínos rotkových spojok. Nás môže tešiť, že naše deti sa silnej konkurencii nestratili a zopár našich talentov dokáže držať krok so svojimi českými kamarátmi. Veľká vďaka patrí všetkým českým hasičom za to, že sme sa mohli zúčastňovať týchto súťaží. V Čechách sme našli výborne zorganizované preteky, krásne športové areály a milých ľudí. Aj s ich pomocou vstáva hasičský šport na Slovensku z popola. Ďakujeme