V. Majstrovstvá Slovenska v behu na 60 m cez prekážky

V. Majstrovstvá Slovenska v behu na 60 m cez prekážky

 

Beh na 60 m cez prekážky, si vydobil svoje miesto v práci slovenských mladých hasičov. Dňa 6.7.2018 vo Svite, sa uskutočnili už V. Majstrovstvá Slovenska v tejto disciplíne, druhýkrát ako súčasť Celoslovenského kola hry „Plameň“. Pre postup na Majstrovstvá Slovenska, bolo potrebné splniť stanovené výkonnostné triedy. Novinkou bolo aj zaradenie pretekárov zo zúčastnených družstiev, ktoré postúpili na súťaže CTIF. Príjemným prekvapením bolo, že niektorí neboli len do počtu. Možnosť zabojovať o titul Majstra Slovenska v štyroch kategóriách, využilo 64 detí z rôznych kútov Slovenska.

Predpoveď počasia na súťažný deň nebola priaznivá. Našťastie veľké búrky Svit obišli. No kategórie mladších dievčat a chlapcov svoje pokusy odbehli v miernom daždi.

V kategórii mladších dievčat sa najviac darilo domácej Magdalénke Štinčíkovej z DHZ Svit, ktorá vyhrala výsledným časom 16,26 s. Na 2. mieste skončila Patrícia Dižová z DHZ Kolárovice čas 17,68 s. 3. miesto obsadila Ema Žuffová z DHZ Madunice čas 18,03 s.

Kategóriu mladších chlapcov vyhral Martin Korbeľ DHZ Tvrdošín výsledným časom 15,90 s. Na 2. mieste skončil Alexander Rídzik DHZ Púchov 16,65 s.  3. miesto vo Svite patrilo Patrikovi Rakovi z DHZ Madunice s časom 17,52 s.

V kategórii starších dievčat chýbalo niekoľko favoritiek na popredné umiestnenia, ale aj tak to bola najpočetnejšia a najkvalitnejšia časť tohtoročných majstrovstiev. Novou majsterkou Slovenska sa stala Ema Litvíková z DHZ Hliník nad Váhom s výsledným časom 12,86 s. Na 2. mieste skončila Michaela Petrušková zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves 13,05 s. 3. miesto patrilo Miroslave Muchovej z DHZ Lutiše časom 13,96 s.

Kategória starších chlapcov býva už tradične vrcholom šesťdesiatok. Chlapci to oproti ostatným kategóriám majú ťažšie, pri prekonávaní 1,5 metrovej bariéry. Vo Svite sa najviac darilo Michalovi Rerkovi zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves s výsledným časom 13,52 s. Vicemajstrom Slovenska sa stal Vladimír Kaštan z DHZ Kolárovice časom 13,82 s a 3. miesto časom 13,91 s obsadil rodák zo Svitu v drese DHZ Spišská Teplica Radovan Nagy.

Ceny najlepším odovzdal Predseda komisie mládeže DPO SR  PaedDr. Tomáš Zanovit, ktorý poprial súťažiacim veľa úspechov v ďalšej súťažnej kariére a vyjadril presvedčenie, že disciplíny požiarneho športu v budúcnosti dostanú väčší priestor na Majstrovstvách Slovenska.

Najviac práce pri príprave dráh a celej súťaže patrí miestnym Sviťanom, p. Danielovi Nagyovi a p. Viliamovi Štinčíkovi. Poďakovanie patrí aj všetkým rozhodcom z radov organizátorov kôl Slovenskej ligy v behu na 60 m cez prekážky, ktorí neváhali a pomohli.

 

Jozef Strela

Hlavný rozhodca V. MS v behu na 60 m cez prekážky