Majstrovstvá sveta dorastencov a dorasteniek Bulharsko 2018

Majstrovstvá sveta dorastencov a dorasteniek v hasičskom športe 2018

V dňoch 24. -30. 9. 2018 sa zúčastnili slovenské výbery dorastencov a dorasteniek po štvrtý krát Majstrovstiev sveta dorasteneckých kategórii, tentoraz v Bulharskej Varne. Cieľom našej výpravy bolo potvrdiť umiestnenie hneď za „veľkou“ trojkou z Ruska, Bieloruska a Čiech a skúsiť zabojovať v disciplíne požiarny útok o medailové umiestnenie. Dorastenci a dorastenky sa počas roka stretávali na tréningových kempoch pod vedením trénerov dorasteniek Mareka Šebesta a Jozefa Strelu a dorastencov Vladimíra Suržina a Viliama Štinčíka. Výbornú prácu pri zabezpečení našej výpravy, odviedol vedúci výpravy Ivan Todorov.

Na rozdiel slovenských predpisov pre dorast, sa družstvo podľa medzinárodných predpisov skladá z troch mladších dorastencov vo veku 13 – 14 rokov, troch stredných dorastencov vo veku 15 – 16 rokov a troch starších dorastencov vo veku 17 – 18 rokov. Po zhodnotení výkonnosti jednotlivcov tréneri vybrali deväťčlenné tímy dorasteniek a dorastencov.

Výber dorasteniek: Bianka Ďurišová a Radka Červeňová z DHZ Spišská Teplica, Terézia Srogončíková DHZ Nosice, Ema Litvíková DHZ Hliník nad Váhom, Anna Lavková DHZ Spišské Bystré, Ema Strelová DHZ Smižany, Kristína Strelová, Viktória Krempaská, Klaudia Hanková všetky ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves.

Družstvo dorastencov najviac postihlo náhle ochorenie Jakub Fridmana v deň odchodu, ktoré nabúralo natrénované kolektívne disciplíny. Vo Varne sa nakoniec predstavilo družstvo v zložení Tomáš Štinčík DHZ Svit, Radovan Nagy a Sebastián Kubík z DHZ Spišská Teplica, Daniel Hlavička DHZ Senica, Róbert Gábrik DHZ Spišské Bystré, Branislav Pružinec DHZ Šišov, Marián Lorinc DHZ Smižany, Marek Suchanovský DHZ Gánovce. Väčšina dorastencov a dorasteniek počas roka dokazovala na súťažiach na Slovensku a v Čechách zlepšenie v individuálnych disciplínach, čo dávalo nádej na dobré umiestnenie vo Varne.

Naša výprava sa v pondelok po dvadsať hodinovej ceste ubytovala v hoteli Elena spolu s ostatnými účastníkmi majstrovstiev. Tento deň bol určený na akreditáciu, ubytovanie sa a regeneráciu síl. V utorok nás čakali tréningy všetkých disciplín. V stredu to začalo naostro, disciplínou výstup do hasičskej veže. Tradične najväčšia slabosť slovenského hasičského športu. Dorastenci obsadili 8. miesto a dorastenky spoločné 4. miesto s Lotyšskom. Potešili časy Anny Lavkovej 8,40 s v staršom doraste a Viktórie Krempaskej 8,47 s v strednom doraste, Terézie Srogončíkovej 9,11 s a Tomáša Štinčíka 7,51 s v mladšom doraste. To sú zatiaľ najlepšie časy slovenských pretekárok na takomto fóre a de facto slovenské rekordy. Po ukončení súťaže sa podvečer uskutočnilo v centre Varny slávnostné otvorenie Majstrovstiev sveta. Náš tím prišla povzbudiť aj Slovenská honorárna konzulka p. Edita Blagoevova.

Vo štvrtok nasledoval beh na 100 m cez prekážok. Bežalo sa v nepríjemnom veternom počasí. Plynulosti súťaže taktiež nepridávali problémy so štartovacou pištoľou. Dorastenci skončili na 7. mieste. Viac sa očakávalo od dorasteniek. Tie nesklamali a skončili na 4. mieste. Tiež tu padlo niekoľko pekných časov, ktoré prepísali doterajšiu krátku slovenskú dorasteneckú štatistiku. Ema Litvíková v mladších dorastenkách 19,32 s. V strednom doraste Radka Červeňová 18,40 s a Róbert Gábrik 17,45 s.

V piatok nastal čas kolektívnych disciplín a to štafetou na 4 x 100 m s prekážkami. Dorastenci nás potešili časom 62,60 s. Dorastenky prvým pokusom dosiahli čas 67,92 s. V druhom pokuse zle chytený hasiaci prístroj náš čas nevylepšil. Oba časy sú zatiaľ najrýchlejšími časmi slovenských dorasteneckých štafiet. Dorastenci skončili na 6. mieste a naše dievčatá obsadili „tradičné“ 4. miesto. Keďže štafety sú najrýchlejšie „vybavená“ disciplína, tak organizátori vyplnili voľný čas všetkých účastníkov zaujímavou návštevou delfinária.

V sobotu sa nám splnila medailová túžba v našej najsilnejšej disciplíne, v požiarnom útoku s vodou. Dorastenky dosiahli čas 22,66 s a po prvých pokusoch boli na prvom mieste. V druhých pokusoch zabrali favoritky naplno a naše dievčatá sa posunuli za Bielorusky a Češky. Druhý pokus však dievčatá nezvládli a nedokázali kontrovať. Bronzová medaila je však určite v tejto konkurencii výborným výsledkom.

Nedarilo sa dorastencom. Tu sa prejavila zmena družstva na poslednú chvíľu pre chorobu. Po uliatom štarte v prvom pokuse, sa nepodaril ani druhý pokus, ktorý zastavil časomieru v 30,47 s. Chlapci skončili v požiarnom útoku nakoniec na 8. mieste. Veľká škoda, lebo tréningové časy dávali taktiež šancu na medailové umiestnenie.

Po ukončení súťaži nasledovalo slávnostné vyhlásenie celkových víťazov. Ako u dorasteniek, tak aj u dorastencov bolo umiestnenie na stupňoch víťazov rovnaké. 1. miesto Bielorusko, 2. miesto Rusko, 3. miesto Česká republika.

https://drive.google.com/open?id=1iZV6w9ztV62i5hXBLOzbjDKR5WxAFMbe

https://drive.google.com/open?id=1uMy6ufQ0E-Re-usZfl8QbvzP3FbB36ZK

https://drive.google.com/open?id=1oZY4av1dom3LHBkW_4PCQ6ST5pkKYrP_

https://drive.google.com/open?id=1Q-qwDC-LtuYYEhKYWxPyVzAv9OL7P5ej

Naše dorastenky sa umiestnili na 4. mieste a dorastenci na 7. mieste. Pred nami bolo už len záverečné lúčenie sa nových kamarátov z rôznych krajín a dlhočizná cesta domov so zastávkou v Sofii, kde nás prijal a pohostil náš veľvyslanec Mgr. Manuel Korček.

Záverečné konštatovanie. Umiestnenia našich reprezentantov odzrkadľuje aktuálny stav v našom hasičskom športe. Dorastenci ukázali zopár pekných momentov. Na väčší úspech to však nestačí. Priaznivejšia situácia je u dorasteniek. Tréneri dorasteniek stavili na dievčatá, ktoré dokazovali svoj talent v šesťdesiatkach. Dorastenky v Bulharsku zabehli dosiaľ najlepší čas štafety. V stovkách aj vo vežiach dosiahli najlepšie súčty časov z doterajších slovenských účastí na majstrovstvách sveta. Toto družstvo v rovnakom zložení môže štartovať aj budúci rok. Ostáva veriť, že príklad týchto mladých ľudí, ktorí obetovali rok prípravy a úspešné Majstrovstvá sveta v Banskej Bystrici pomôžu pritiahnuť ďalšie talenty do dorasteneckých kategórií a zvýšiť konkurenciu na Slovensku. Len tak môžeme slovenský hasičský šport dostať na vyššiu úroveň.

 

Jozef Strela

Asistent trenéra dorasteniek vo Varne