Majstrovstvá sveta mužov, žien, dorastencov a dorasteniek – Saratov 2019

V dňoch 8.-15.9. 2019 sa uskutočnili v ruskom meste Saratov, Majstrovstvá sveta v hasičskom športe v poradí: XV. MS mužov, VI. MS žien, IX. MS dorastencov a V. MS dorasteniek. Plný eufórie z úspechov na minuloročných majstrovstiev v Banskej Bystrici, sa vybrali naši reprezentanti, vládnym špeciálom, do sympatickej metropoly na brehu Volgy. Dorastenecké reprezentácie sa ubytovali v hoteli Slovakia, muži a ženy v hoteli Záhreb. Po utorkových tréningoch sa v stredu začalo prvou disciplínou vo výstupe do veže. Večer na štadióne Lokomotiv, sa konal veľkolepý otvárací program za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani organizátori letnej olympiády.  Štvrtok patril súťažiam v behu na 100 m cez prekážky. Už tradične tretí súťažný deň patrí štafete 4 x 100 m. Sobota bol deň, na ktorý sa určite tešili slovenskí priaznivci hasičského športu najviac. Disciplína Požiarny útok s vodou. Minuloročné úspechy mužov, žien a dorasteniek, Slovensko pasovali medzi najväčších kandidátov na medaily. Tento rok síce zlato „necinklo“, ale muži a dorastenky striebornými a dorastenci bronzovými medailami urobili radosť slovenskému hasičskému národu. Úspechy v požianom útoku, kúsok šťastia, ale aj zlepšené výkony v ostatných disciplínach rozhodli o tom, že sa muži umiestnili na 4. mieste, čo je najlepší výsledok našej mužskej reprezentácie. Dorastenky obhájili 4. miesto z minuločných majstrovstiev v Bulharsku. Dorastenci historicky najlepšími výkonmi z doterajších účastí na MS obsadili 5. miesto. Družstvo žien obsadilo konečné 6. miesto. Majstrovstvá sveta v Saratove sa zaradili medzi najúspešnejšie vystúpenia našich reprezentantov v doterajšej histórii.  Ostáva len veriť, že sa na Slovensku  vytvoria ešte lepšie podmienky pre hasičský šport a naši reprezentanti aj v budúcnosti budú môcť s hrdosťou reprezentovať našu krajinu.

Marek Šebest – tréner dorasteniek

Reprezentačné sústredenia pre dorastenky sme začali organizovať od novembra minulého roka, kedy sa ich na prvom sústredení zúčastnilo spolu 25 z celého Slovenska. Konečná nominácia pozostávala z 9 dievčat, trénera Mareka Šebesta a vedúceho družstva Jozefa Strelu. Do konečnej nominácie sa prebojovali medzi mladšími dorastenkami Ema Litvíková, Petra Literová, obe z DHZ Hliník nad Váhom a Michaela Petrušková z ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. V kategórii stredných dorasteniek Terka Srogončíková z DHZ Nosice, Viktória Krempaská z ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves a Eliška Krajčíová z DHZ Kolárovice. V staršej kategórii si vybojovali miesto Radka Červeňová z DHZ Spišská Teplica, Ema Strelová DHZ Smižany a Veronika Kubicová z DHZ Hladovka.

V prvý deň nás čakala disciplína výstup do prvého podlažia cvičnej veže. Dievčatá ukázali svoju bojovnosť a v konečnom súčte si vybojovali 5. miesto. Pri tejto disciplíne asi najviac pociťujeme absenciu možnosti tréningových priestorov.

Druhý deň nás čakala disciplína beh na 100m cez prekážky. V súčte časov si vybojovali skvelé 4. miesto. Tu by som vyzdvihol jeden výkon a to čas Terky Srogončíkovej 18.81s, ktorá sa vďaka skvelým výkonom na domčeku rozhodla reprezentovať strednú kategóriu a tým aj dopomohla k skvelému času na štafete. Avšak stálo ju to finálovú účasť v mladšej kategórii. V disciplíne štafeta 4x100m zabehli čas 69.05s čo stačilo na 5. miesto. Avšak tento čas si zaslúži veľké  uznanie, napriek tomu v akých tréningových podmienkach sa dievčatá pripravovali a celú štafetu si mohli zabehnúť až na MS.

Poslednou disciplínou bol požiarny útok s vodou. V prvom pokuse dievčatá predviedli výkon 23.28s ktorý znamenal druhé miesto. V druhom pokuse sa dievčatá nezlepšili a aj napriek zraneniu na jednom prúde predviedli skvelý výkon.

V konečnom súčte bodov skončili na 4. mieste za domácimi Ruskami, Češkami, a Bieloruskami.

Počas celých majstrovstiev predvádzali obrovskú bojovnosť a výkony na hranici svojich možností. Vo všetkých dievčatách vidno obrovský potenciál, či už u dievčat, ktoré môžu reprezentovať dorast aj budúci rok, ale aj dievčatá, ktoré budúci rok pôjdu pomôcť ženskému družstvu. Tento potenciál je potrebné podporiť a vytvoriť im adekvátne tréningové podmienky.

IMG_20190909_093758

Viliam Štinčík – tréner dorastencov

Do konečnej nominácie som vybral týchto reprezentantov:

Mladší dorastenci (vek 13 -14 rokov):    Michal Rerko ZK IMA ZŠ Hutnícka, Spišská Nová Ves, Andrej Krempaský ZK IMA ZŠ Hutnícka, Spišská Nová Ves, Tomáš Kucej DHZ Púchov

Strední dorastenci (vek 15-16 rokov):    Daniel Hlavička DHZ Senica, Tomáš Štinčík DHZ Svit, Sebastián Kubík DHZ Spišská Teplica

Starší dorastenci (vek 17 – 18 rokov):    Jakub Fridman DHZ Šuňava, Pavol Adamík DHZ Setechov, Ján Marián Sekáč DHZ Senica

V prvej disciplíne sú vo všetkých dorasteneckých kategóriách rozdiely v jej prevedení. Mladším a stredným dorastencom sa zastaví časomiera došľapom na dosku v prvom nadzemnom podlaží. Rozdiel je v tom, že mladší štartujú a bežia k veži bez rebríka. Ten majú zavesený na veži. Strední štartujú aj bežia k veži (32,25 m) s rebríkom, ktorý má min. 8,5 kg. Starší tiež bežia s rebríkom,  avšak časomiera sa zastaví došľapom na dosku druhého nadzemného podlažia. Každý pretekár má dva pokusy a prví štyria postupujú do finále.

Napriek tomu, že šiesti z našich dorastencov si urobili osobné rekordy, na najlepších nestačili. Do finále nik nepostúpil a po prvej disciplíne z 9 družstiev figurovali na 6. mieste. Najlepšie z našich sa v tejto disciplíne umiestnili Pavol Adamík na 10. mieste a Ján Marián Sekáč na 12. mieste.

Ďalší deň, po večernom pompéznom slávnostnom otvorení MS a finálových behoch mužov a žien vo výstupe na vežu, nasledoval beh na 100 m cez prekážky. Dvaja z našich si zlepšili osobné rekordy. Tomáša Štinčíka delilo od finále 0,12 s a umiestnil sa na 6. mieste, Jakub Fridman skončil na 8. mieste. Boli to najlepšie umiestnenia našich dorastencov v disciplínach jednotlivcov. Družstvo SR sa v tejto disciplíne umiestnilo na 5. mieste.

Tretí súťažný deň nasledovala štafeta 4×100 m cez prekážky. Náš prvý pokus, po chybách na prvom a štvrtom úseku, keď sa nám rozhorel oheň po dobehnutí do cieľa, bol diskvalifikovaný.  V druhom pokuse išli chlapci na hranici svojich možností, časom 61,71 s vytvorili doterajší  najlepší slovenský výkon v tejto disciplíne a umiestnili sa na 5. mieste.

Posledný súťažný deň sa zbierali body v disciplíne požiarny útok. Družstvo má dva pokusy a hodnotí sa lepší z nich. Po prvých pokusoch sme po chybe pri zapájaní sacieho koša figurovali na predposlednom mieste. V druhom pokuse chlapci ukázali, že to, čo majú natrénované, vedia predviesť aj na súťaži. Aj v tejto disciplíne vylepšili najlepší slovenský výkon a časom 20,66 s sa umiestnili na 3. mieste, čím si domov priniesli krásne medaile.

Celé športové vystúpenie dorastencov hodnotím veľmi kladne. Aj keď bolo na nich vidno absenciu domácich tréningových podmienok a menších skúseností z veľkých súťaží, odhodlane išli za svojimi cieľmi. Určite je v nich potenciál ďalšieho výkonnostného napredovania. Je už len na nich, či ho využijú a na nás, aké podmienky im dokážeme pripraviť.

IMG_20190909_100729

Vladimír Suržin – tréner žien

Zloženie družstva žien

Mária Pastirčáková,Lívia Jankaninová obe DHZ Chminianska Nová Ves, Erika Belko DHZ Bytča, Barbora Ďurčová DHZ Bytčica, Anna Lavková DHZ Spišské Bystré, Michaela Maximova, Kristína Blštáková, Eliška Grigerová všetky tri DHZ Spišská Sobota, Lenka Dominiková DHZ Smižany, Erika Bolfová  DHZ Kúty

Družstvo žien bojovalo v konkurencii 10 krajín Ruska, Bieloruska, Česka, Kazachstanu, Nemecka, Chorvátska, Rakúska, Bulharska a Litvy. Sila družstva je porovnateľná s družstvom  žien z Nemecka, čo sa prejavilo hneď v úvodnej disciplíne vo výstupe do II. podlažia cvičnej veže, kde sme skončili na 5. mieste pred Nemkami. V tejto disciplíne vytvorila Lívia Jankanínová nový Slovenský rekord časom 8.02 sek.. V disciplíne 100m s prekážkami nám to Nemky  „vrátili“ a skončili sme na 6. mieste V  štafete 4x100m s prekážkami  sme ich znovu  predbehli  a obsadili sme 5.miesto. V požiarnom útoku, na ktorý sme sa v príprave najviac zamerali sme mali povestnú smolu, kedy v prvom pokuse  po limite prípravy  5. minút klesla savica a dotkla sa zeme, čo znamenalo porušenie pravidiel a neumožnie absolvovať prvý pokus. V druhom pokuse,  kde naše družstvo dalo doň všetko úsilie a naozaj prevedenie útoku bolo nádherné,   zohral rozhodujúcu a najdôležitejšiu úlohu silný vietor, žiaľ v náš neprospech a tak sme sa museli  uspokojiť s piatym miestom,  čo znamenalo v celkovom hodnotení šieste miesto za družstvom  žien z Nemecka. Súťaž suvejným spôsobom ovládli  Rusky, ktoré zvíťazili vo všetkých štyroch súťažných disciplínach (podobne ako muži), čo je unikátnym zjavom v histórii hasičského športu.

IMG_20190909_100604     IMG_20190911_103747 .  IMG_20190911_105318 .   IMG_20190911_192014

IMG_20190911_201139 .  IMG_20190911_220750     IMG_20190912_091805 .   IMG_20190912_094832

IMG_20190912_103617 .  IMG_20190912_111131 .  IMG_20190913_102706      DSC08395

DSC08411 .   IMG_20190914_095329 .   DSC08530 .  DSC08591

IMG_20190916_144457