IX. Ročník Slovenskej ligy v behu na 60 m cez prekážky

IX. Ročník Slovenskej ligy v behu na 60 m cez prekážky (SLv60)

Radi by sme Vás pozvali na jednotlivé kolá SLv60, ktorá beží nepretržite od roku 2014 a tento rok sa uskutoční jej IX. Ročník, ktorý bude mať 5 kôl v piatich krajoch Slovenska.

  1. kolo Zákopčíe – Tarabov (ZA) – 18.6.2022
  2. kolo Spišská Nová Ves (KE) – 31.7.2022
  3. kolo Banská Bystrica (BB) –  20.8.2022
  4. kolo Madunice (TT)  -10.9.2022
  5. kolo Spišské Podhradie (PO)  2.10.2022

Všetky informácie k vykonania disciplíny Beh na 60 m cez prekážky a Stanov SLv60 2022, nájdete na odkaze http://stovky.sk/60-tky/pravidla/

Beh na 60 m cez prekážky, jednoducho nazývané „šesťdesiatky“ je disciplína, ktorá bola do hry mladých hasičov „Plameň“ zaradená pred pár rokmi. Bolo to na základe zvyšujúceho záujmu hasičských zborov a nadšencov hasičského športu, ktorí vedeli, že šesťdesiatky sú možnosťou, ako zdvihnúť základňu pretekárov hasičského športu na Slovensku. Šesťdesiatky sú výbornou prípravou pre disciplínu beh na 100 m cez prekážky a štafetu 4 x 100 m, ktoré sú súčasťou majstrovských súťaží profesionálnych a dobrovoľných zborov na Slovensku a vo svete. A v týchto disciplínach na Slovensku v posledných desaťročiach stagnujeme.

Šesťdesiatky sú pre deti každej vekovej kategórie. Prípravka je určená pre deti do 8 rokov. Kategórie mladší chlapci a dievčatá zahrňujú deti od 8 do 11 rokov. V kategórii starších sú chlapci a dievčatá vo veku od 12 do15 rokov. Pre deti je pripravená dráha, kde sú umiestnené prekážky, kladina a bariéra vo výške 70 cm. Pre kategóriu Starších chlapcov je bariéra vysoká 150 cm. Splnenie úlohy šesťdesiatok je jednoduché a zložité zároveň. Podľa predpisov prekonať prekážky, spojiť hadicové vedenie skladajúce sa z dvoch hadíc C, napojiť ho na rozdeľovač a napojenou prúdnicou prísť do cieľa v čo najkratšom čase.

Celé dianie okolo šesťdesiatok je sústredené okolo zborov, ktoré sa tejto disciplíne venujú. Tí zároveň aj pripravujú súťaže pre mladých pretekárov. Niektoré súťaže sa spojili do líg. Najznámejšie sú  Slovenská liga v behu na 60 m cez prekážky (SLv60) a Stredoslovenská hasičská liga v 60-tkach (SSHL). Veríme, že v roku 2022 sa obnoví aj usporiadanie Majstrovstiev Slovenska, ktoré by mali byť súčasťou Celoslovenského kola hry „Plameň“. Všetky informácie k dianiu v komunite šesťdesiatkárov, nájdete na stránke www.stovky.sk, kde je samostatná sekcia venujúca sa šesťdesiatkam.

Mnoho zborov má z  šesťdesiatok obavy. Odporúčame prísť sa pozrieť na preteky v tejto peknej atraktívnej disciplíne a obrátiť sa na zbory, ktoré sa tejto disciplíne venujú. Dostanete cenné rady, informácie a uvidíte, že to zlepší Vašu prácu s mladými hasičmi. Na Slovensku je mnoho talentovaných detí. Príďte možno práve u vás rastie budúci reprezentant.