VII. Majstrovstvá Slovenska v Behu na 60 m cez prekážky – Madunice

Vzkriesenie Majstrovstiev Slovenska v behu na 60m cez prekážky 

 

Pre pandemickú situáciu, sa posledné tri roky nekonali Majstrovstvá Slovenska v Behu na 60m cez prekážky. Už keď sa zdalo, že zdravotné obmedzenia umožnia organizáciu majstrovstiev, ich konanie ohrozili problémy s financiami, ktoré DPO SR v súčasnosti trápia. Vrchol sezóny mladých hasičov – športovcov bol v ohrození. Ale našli sa ľudia,  pre ktorých neexistuje slovo nedá sa. Hasiči z DHZ Madunice s veľkou podporou starostky obce Madunice Mgr. Alenou Jelušovou, vzali na seba ťarchu a zároveň česť zorganizovať VII. ročník Majstrovstiev Slovenska v Behu na 60m cez prekážky. To, prečo deti a tréneri potia krv na tréningoch a súťažiach sa stalo skutočnosťou 1.10.2023 v športovom areáli DHZ Madunice. 

Výborné podmienky a ideálne počasie, veštili kvalitnú a napínavú súťaž ktorá si zaslúžila aj osobnú pozornosť samotného Prezidenta DPO SR pána Bc. Jozefa Smolinského a člena prezídia DPO SR Mgr. Jána Siváka. Po slávnostnom otvorení pánom prezidentom sa už mohli začať neľútostné, ale stále kamarátske boje o tituly Majstrov Slovenska. 

V kategórii Mladšie dievčatá nenechala nič na náhodu Lucia Pilková z Veľkého Lapáša, ktorá najprv vystrašila svojich fanúšikov nepekným pádom v tréningoch. Lucka je však bojovníčka a hneď svojim prvým pokusom si zabezpečila titul Majsterky Slovenska. Naopak všetkých v napätí nechávali Natália Bačová a Paula Fábryová zo Spišského Podhradia, ktoré si medaile vybojovali až v samom závere svojimi druhými pokusmi. Natália sa pýši titulom vicemajsterky a Paula bronzovou medailou za 3. miesto. 

Nasledovali mladší chlapci, kde bolo všetko otvorené až do posledných rozbehov. V tom predposlednom si Mathias Božoň zo Zákopčia Tarabov zabezpečil striebro a v poslednom rozbehu kategórie zobrali všetkým súperom ilúzie Lukas Chalány z domácich Maduníc a Matej Svitač z Veľkého Lapáša. Lukas dobehol s časom hodným bronzovej medaily a Matej v cieli dvíhal ruky ako nový majster Slovenska. 

Medzi staršími dievčatami tiež nebolo do konca jasné, ako sa budú deliť cenné kovy. Timea Kupčová  zo Spišskej Teplice síce išla do 2 kola už ako Majsterka Slovenska ale ďalšie poradie sa menilo do poslednej chvíle. Druhou najšťastnejšou bola Nina Helmešová z Hliníka nad Váhom, ktorá o 1 stotinu nechala za sebou na 3. mieste domácu Angeliku Kováčovú z Maduníc. 

Vrcholom súťažného dňa bola kategória Starší chlapci pri ktorej sa neoplatí ani žmurknúť, pretože by divákovi ušla snáď aj polovica súťažného pokusu. Tu sa chlapci zoradili na prvých troch miestach už po prvých pokusoch. Najrýchlejším bol podľa očakávania Filip Ferenc zo ZK IMA Spišská Nová Ves aj keď zrejme sám nebol spokojný so svojím výkonom. Filipa tesne atakoval na 2. mieste kamarát a spolubojovník zo ZK IMA Spišská Nová Ves Tomáš Pavlanský, pred Richardom Svitačom z Veľkého Lapáša na 3 mieste. 

VII. ročník Majstrovstiev Slovenska môžeme považovať ako veľmi vydarený a úspešný. Nie len čo sa týka výkonov a výsledkov, ale aj z ľudského hľadiska. Zo 60-tkárov sa rokmi stala komunita. Veľká skupina kamarátov, rodičov a trénerov , ktorí už medzi sebou nie len súperia, ale si aj fandia, povzbudzujú a podporujú sa. Toto je šport, ktorý máme radi a pre takéto krásne pocity a momenty to všetci robíme. 

Hasičskému športu zdar a Šesťdesiatkám zvlášť. 

Jaroslav Chalány

DHZ Madunice