Jarná halová sezóna šesťdesiatkarov skončila úspešne.

Jablonecká hala mladých hasičov patrí k najobľúbenejším pretekom v seriáli Českého halového pohára v behu na 60 m cez prekážky. V sobotu 24. a v nedeľu 25. 3. 2018 sa v Jablonci nad Nisou stretlo  617 mladých pretekárov. V tejto konkurencii sa nestratili ani naše deti. V kategórii starších dievčat a chlapcov, dokázali držať krok s českými kamarátmi. Hlavne pre veľkú vzdialenosť sa Slováci v nedeľu v mladších kategóriách nezúčastnili.

Sobota bola určená starším kategóriám. Súťaž rozbehli staršie dievčatá. Slovensko zastupovali len pretekárky zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. Dievčatá nesklamali a v poli 202 pretekárok skončili  všetky v prvej tretine štartovného poľa. Najmenej sa darilo Klaudii Hankovej na  59. mieste s časom 14,11 s. Na  42. mieste skončila Kristína Strelová s časom 13,71 s. Linda Marušinská obsadila 37. miesto s časom 13,61 s.  Michaela Petrušková po prestupe do kategórie starších obsadila výborné 23. miesto s časom  13,43 s. Viktória Krempaská bola pred súťažou pasovaná za jednu z najväčších favoritiek na víťazstvo. Tieto predpoklady aj naplnila časom z druhého kola 12,01 s. Do semifinálového behu vstúpila z 1.miesta. V semifinále zabehla najlepší výkon slovenskej pretekárky krátkej histórie šesťdesiatok na Slovensku 11,78 s, čo bol aj najrýchlejší čas dňa. Jasný postup do finále z prvého miesta. Vo finále si už Viktória neporadila s rozdeľovačom a obsadila  nepopulárne 4.miesto.  Na stupňoch víťazov to vyzeralo takto:  1. miesto Terézia Chovancová SDH Raškovice, 2. miesto Kateřina Mašková SDH Ruda, 3. miesto Kateřina Kubíková SDH Lhenice.

Starších chlapcov sa v Jablonci zišlo 191. DHZ Šuňava vyslal na skusy do Jablonca štyroch pretekárov. Tí sa umiestnili následovne 23. miesto Filip Dravecký 13,43 s, 61. miesto Michal Marton 14,70, Štefan Gazda  129. miesto  17,57 s, Marek Fridman 139. miesto  17,86 s. Veľké očakávania boli od Tomáša Štinčíka z DHZ Svit, ktorý pred týždňom v Ostrave svojou prvou „jedenástkou“ obsadil 2. miesto. V Jablonci nad Nisou si svoj osobák zlepšil na 11,92 s a základné rozbehy vyhral. Taktiež v semifinále suverénne zvládol časom 11,93 s. Finále však podobne ako u Viktórie zmarila chyba na rozdeľovači a obsadil 4. miesto.  Finále vyhral Lukáš Flégr SDH Skuteč, pred Vojtěchom Hospodkom z SDH Praha – Letňany. Na 3. mieste dobehol Vojtěch Urban z SDH Pískova Lhota.

Tomáš,  Viktória a už aj ďalší dokazujú, že na Slovensku sa nájdu talenty schopné konkurovať kamarátom spoza rieky Moravy.  Deti zo šesťdesiatok už svoj talent predvádzajú aj v stovkách. Po chudobných rokoch slovenského hasičského športu, by sme sa mohli časom dočkať aj výraznejšieho úspechu jednotlivca na fóre ako dorastenecké Majstrovstvá sveta. Keď si porovnám posledné české dorastenecké úspechy tak väčšina ich detí prešla šesťdesiatkami.  Šestdesiatky sú prvý a často najdôležitejší krok k vybudovaniu si návykov a vášni potrebných pre hasičský šport.

Nám ostáva len poďakovať organizátorom z Ostravy a Jablonca nad Nisou za možnosť účasti na ich súťažiach. Sezóna sa teraz z hál presunie na vonkajšie ihriská, kde už aj na Slovensku je mnoho možností si vyskúšať šesťdesiatky, ale aj stovky.  Ak sa prejde na Slovensku k štafete 4 x 100 m, tak skúsenosti  z hasičského športu jednotlivcov, budú hrať významnú úlohu pri dosiahnutí dobrého výsledku.  Prajeme deťom a ich vedúcim veľa úspechov v tejto sezóne.

Jozef Strela

ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves