Ostravská hala 2018

Štyri kolá Českého halového pohára /ČHP/ v behu na 60 m cez prekážky, sú najprestížnejšími pretekmi mladých hasičov v Čechách, ktoré lámu každoročne rekordy v účasti mladých pretekárov. Šesťdesiatky sa úspešne rozbehli aj u nás, a niektoré naše deti využívajú možnosť porovnať sa v konkurencii najlepších pretekárov z oboch republík. Už tradične ČHP odštartovala súťaž s názvom Ostravská hala pod taktovkou organizátorov z SDH Ostrava Michálkovice. Tento rok 17.3.2018 sa v Ostrave zišlo 519 detí.
V kategórii mladších dievčat sme zástupkyňu nemali. V kategórii mladších chlapcov sa súťaže zúčastnili dvaja pretekári zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. Viac sa čakalo od Andreja Krempaského, ktorý si pred týždňom, vo výbornom čase vybehal prvenstvo v Banskej Bystrici. V prvom pokuse síce s problémami na rozdeľovači,  prebehol cieľom s vysokou štrnástkou, ale svojou neskúsenosťou podbehol časomieru a pokus bol neplatný. Pri druhom pokuse mu vypadla prúdnica a bolo po nádejach. Veľká škoda, lebo aj prvý nepodarený pokus by asi stačil na bedňu.  Andrej skončil nakoniec až na 81. mieste.  Adrián Sopkovič si v Ostrave odbil svoju premiéru na veľkých pretekoch. Podal výkon na hranici svojich momentálnych možností a časom 17,84 obsadil konečné 33. miesto.
V kategórii starších dievčat, sa ako prvá pustila do bojov Bianka Ďurišová DHZ Spišská Teplica. Zabehla si osobáčik 13,99 s a umiestnila sa na 45. mieste. Darilo sa aj Kristíne Strelovej zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. Tá s časom 13,59 s skončila na 28.mieste. Najviac sa čakalo od Viktórie Krempaskej ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. Tá už v prvom pokuse zabehla 12,18 s. Keďže Viktória je pretekárkou druhých pokusov, čakalo sa či to dá. Nevyšlo to, ale čas z prvého pokusu stačil na 3.miesto.  V tejto kategórii padol aj jeden výnimočný výkon. Terka Chovancová z DHZ Raškovice zabehla 11,68 s čo je najlepší výkon staršej žiačky v histórii šesťdesiatok.
Ako posledný tradične nastúpili starší chlapci. Tomáš Kucej DHZ Púchov začal sezónu časom 15,10 s a skončil na 48. mieste. Viac radosti mali dvaja pretekári zo Svitu. Radovan Nagy v drese DHZ Spišská Teplica s veľkou rezervou pri prekonávaní bariéry,  v osobnom rekorde 13,10 s skončil na 10.mieste. Od Tomáša Štinčíka DHZ Svit, čas začínajúci jedenástkou visel už dlhšie.  V prvom pokuse to Tomáš dal za 11,96 s a prepísal tabuľku najlepších slovenských výkonov. Druhý pokus „streliť“ rozdeľovač nevyšiel, ale čas z prvého pokusu mu v sobotu zabezpečil druhé slovenské umiestnenie na bedni. Tomáš skončil na 2.mieste. Vyhral  Martin Holčák z SDH Oznice s časom 11,88 s.
Prvé zahrievacie kolo ČHP je za nami. Už o týždeň nás čakajú tradičné preteky v Jablonci nad Nisou. Držte palce našim pretekárom a pretekárkam, aby ukázali svoj talent a dali inšpiráciu ďalším mladým hasičom zo Slovenska.

Jozef Strela

ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves