Memoriál Marty Habadové

Každý druh športu má svoju vrcholnú súťaž. Pre šesťdesiatkárov, je to bezpochyby Memoriál Marty Habadové v Prahe. Počas víkendu 11.-12.11.2017 sa v hale Otakara Janderu zišlo 888 mladých hasičov z Čiech, Moravy, Sliezka a Slovenska. Zo šesťdesiatok sa stala veľmi prestížna záležitosť a každým rokom sa limity zvyšujú. O súťaži a výkonoch českých pretekárov, sa ešte bude určite písať. Preto sa povenujme výkonom slovenských pretekárov.

V sobotu tradične začali mladšie dievčatá. V poli súťažiacich sme mali dve pretekárky s najvyššími ambíciami. Michaela Petrušková zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves vstupovala do súťaže s najlepším časom sezóny. Bohužiaľ v Prahe si vybrala čierny deň a v oboch pokusoch ju zradil rozdeľovač. Ostal z toho len plač a 14.miesto za čas 15,20s. Veľký úsmev, ale zavládol u Magdalénky Štinčíkovej z DHZ Svit, ktorá v oboch pokusoch zabehla najrýchlejšie časy súťaže. Časom 13,14s sa stala víťazkou svojej kategórie.

Medzi mladšími chlapcami sme zástupcov nemali, tak sme poobedie využili na návštevu predstavenia Malý princ v Národnom divadle a prehliadku mesta.

V nedeľu, však v kategórii starších dievčat kvality našich pretekárok dávali nádej na dobrý výsledok. Ten sa dostavil v podobe prvých dvoch miest. U Radky Červeňovej z DHZ Spišská Teplica sme zvyknutý na vyrovnané výkony. Jej osobák 12,04 s, však nestačil na výkon Viktórie Krempaskej ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves, ktorá sa ako jediná dostala pod magickú hranicu 12 sekúnd. Jej víťazný čas 11,97 s je zároveň aj novým najlepším slovenským výkonom. Ostatným dievčatám sa darilo takto: 53.miesto Linda Marušinská 13,81s, 62.miesto Kristína Strelová 14,03s, 106.miesto Klaudia Hanková 14,80s, 183.miesto Nataša Strelová 17,43s všetky ZK IMA ZŠ Hutnícka Sp.N.Ves. 116.miesto Bianka Ďurišová 14,94s DHZ Spišská Teplica.

Všetko ukončila najobsadenejšia kategória starších chlapcov. Tu je vidieť asi najväčší posun v kvalite výkonov po zavedení nových pravidiel. Prvých osem časov sa začínalo jedenástkou! Z našich sa najviac darilo Tomášovi Štinčíkovi z DHZ Svit. Čas 12,41s stačil na 15.miesto. Radovan Nagy z DHZ Spišská Teplica obsadil 56.miesto za 13,88s. Súťaže sa zúčastnili aj chlapci zo ZŠ-DHZ Šuňava, ktorí prišli zbierať skúsenosti. Darilo sa im takto: 120.miesto Michal Marton 15,28s, 160.miesto Marek Fridman 16,30s, 212.miesto Štefan Gazda 18,57s.

V Prahe sa dobojovalo. Pred sebou máme záverečnú súťaž sezóny a zároveň posledné kolo Českého halového pohára v Ostrave 25.11.2017. O miesta na stupňoch víťazov v celkovom hodnotení nás čaká ešte tuhý boj. Nás teší, že aj naše pretekárky majú veľkú šancu na víťazstvo v tomto prestížnom podujatí. Do Ostravy nie je ďaleko, verím, že aj ďalší slovenský pretekári príjmu výzvu a prídu si zmerať sily a nabrať skúsenosti medzi najlepšími šesťdesiatkármi Česko-Slovenska.

Jozef Strela

ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves