Šestdesiatky v tieni Koronavírusu

Začiatkom roka 2020 prebehla medzi záujemcami o zorganizovanie VII. Ročníka Slovenskej ligy v behu na 60 m cez prekážky /SLv60/, plodná diskusia a vyzeralo to, že je pred nami veľmi úspešný ročník disciplíny, ktorá oslovuje čoraz viac pretekárov a zborov na Slovensku. Po prepuknutí pandémie vírusu Covid 19 a opatrení spojenými s obmedzením stretávania sa, z plánovaných šiestich kôl SLv60 ostali len štyri. Organizátori zo Spišskej Novej Vsi, Badína, Maduníc a Spišského Podhradia, pri dodržiavaní bezpečnostných predpisov predchádzania pred Covid 19, pripravili pre mladých hasičov asi jedinú súvislú ligu, ktorá v roku 2020 na Slovensku prebehla bez rušenia kôl až do konca. Situácia s nákazou, nám však ovplyvnila celkovú účasť na jednotlivých kolách. Najviditeľnejšie to bolo na finálovom kole v Spišskom Podhradí, kde pre obmedzenie na 50 osôb na podujatí súťažili hlavne tie deti, ktorým išlo o popredné priečky v celkovom hodnotení.  Jednotlivé kolá však mali svoju kvalitu a opäť sa našlo niekoľko nových talentov, ktorý určite posunú úroveň šesťdesiatok a následne stoviek na Slovensku.

Súťažilo sa tradične v piatich kategóriách. V kategórii Prípravka, tento rok suverénne kráľovala Nina Oravcová /DHZ Madunice/ a právom sa stala celkovou víťazkou. Zaznamenala víťazstvá na všetkých  4. kolách.  Na 2. mieste skončil Jakub Pribula /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/. Na 3. mieste skončil  Matej Svitač /DHZ Veľký Lapáš/

V kategórii Mladšie dievčatá najvyrovnanejšie výkony dosahovala Sabina Golisová /DHZ ZŠ Zákopčie Tarabov/. Vyhrala tri kolá. O prvenstvo v SLv60 ju nepripravilo ani nie celkom vydarené finálové kolo. Na 2. mieste skončila Lucia Pilková /DHZ Veľký Lapáš/. Bronzovú medailu si vybojovala Timea Kupčová /DHZ Spišská Teplica/.

Kategória Mladší chlapci. Víťazom sa stal Matej Vavrinec /DHZ Madunice/. Na  2. mieste skončil Jaroslav Pilka pred tretím Richardom Svitačom /obaja DHZ Veľký Lapáš/. Táto kategória bola najvyrovnanejšou kategóriou, keď do posledného kola traja pretekári bojovali o miesto na bedni. Medzi tretím a piatym pretekárom celkového poradie rozhodoval jediný bod.

V kategórii Staršie dievčatá sa na prvých dvoch miestach zopakovalo poradie z minulého roka. Víťazstvo obhájila Magdaléna Štinčíkova /KHŠ Svit/, pred druhou Michaelou Petruškovou /DHZ Spišská Teplica/. Na 3. mieste sa umiestnila Eliška Karabová /DHZ Dvorníky/. V tejto kategórii padol aj najlepší výkon 13 ročnej pretekárky. Magdaléna Štinčíková dosiahla v Spišskej Novej Vsi čas 11,91 s. Bol to jediný rekordný zápis šesťdesiatok roku 2020.

V Kategórii Starší chlapci, sme sa minulý rok nabažili excelentných výkonov v podaní tandemu Štinčík – Kaštan. Obaja však už pre vek behať nemohli, tak sa čakalo na nového víťaza kategórie. Víťazom sa stal Andrej Krempaský pred Michalom Rerkom /obaja ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/. Na 3. mieste sa umiestnil Matúš Janás /DHZ Veľký Lapáš/.  Chlapci majú pred sebou ešte celý súťažný ročník tak veríme, že sa opäť dočkáme jedenástkových časov.

Aj keď našu spoločnosť v tejto dobe ovplyvňuje zlá situácia s pandémiou. Je však a v tejto situácii dôležité naďalej rozvíjať talent detí a taktiež im dať možnosť súťažného vyžitia. Organizátori kôl SLv60 zo Spišskej Novej Vsi, Badína, Maduníc a Spišského Podhradia dokázali, že sa to aj v čase opatrení a reštrikcií dá, za čo im patrí veľká vďaka. Veríme, že ročník 2021 sa už bude organizovať v „lepších časoch“ a šesťdesiatky zase pritiahnu na ihriská viac detí a pre Slovenský hasičský šport sa nájdu nové talenty.

Výsledky SLv60 2020 nájdete tu:

http://stovky.sk/60-tky/vysledky-na-stiahnutie/rok-2020/