Slovenská liga v behu na 60 m cez prekážky 2021 (SLv60)

Keď sme v Spišskom Podhradí v roku 2013 prvýkrát pripravili skúšobne súťaž v šesťdesiatkach, prekvapil nás záujem a aj kvalita výkonov detí. Slovo dalo slovo a ďalší rok sme usporiadali viac súťaží v šesťdesiatkach a spojili ich do Slovenskej ligy v behu na 60 metrov cez prekážky (SLv60). V roku 2021 sme uzatvárali už 8. ročník SLv60. Šesťdesiatky za tie roky vychovali mnoho výborných pretekárov, doplnili reprezentácie dorastencov a dorasteniek a dokonca vychovali aj prvého slovenského individuálneho medailistu na Majstrovstvách sveta. Tým sa stal Tomáš Štinčík, ktorý na Majstrovstvách sveta dorastencov v Chorvátsku v Stovke vybojoval bronzovú medailu.

Aj ročník 2021 prebiehal v tieni pandémie Kovidu, čo kládlo zvýšené nároky pri organizácii jednotlivých kôl a ovplyvnilo účasť zborov a detí. O to viac patrí vďaka organizátorom zo Spišskej Novej Vsi, Badína, Maduníc a Spišského Podhradia, že to nezabalili a popasovali sa s často nezmyselnými opatreniami. Našťastie v roku 2021 sa všetky kolá uskutočnili v krásnom slnečnom počasí a to prialo našim najlepším pretekárom, ktorí dosahovali veľmi hodnotné výsledky približujúce sa k rekordným zápisom z minulých rokov. Zo štyroch usporiadaných kôl sa deťom do celkového poradia započítali tri najlepšie výsledky. Podrobné výsledky a všetky informácie o šesťdesiatkach nájdete na stránke www.stovky.sk.

A takto dopadol VIII. Ročník SLv60 2021.

Tradične rozbehovou kategóriou každej súťaže bola Prípravka. V tejto kategórii určite vyhralo všetkých 17-násť deti, ktoré sa ročníka zúčastnili. Najlepšou bola Miriam Janásová z DHZ Veľký Lapáš, 2. miesto obsadil Šimon Bumbál z ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves, 3. miesto si odniesla Michaela Galarovičová z DHZ Spišské Podhradie.

Kategóriu Mladších dievčat ovládla Lucia Pilková z DHZ Veľký Lapáš, pred Ninou Oravcovou z DHZ Madunice. Tuhý boj o 3. miesto vyhrala Natália Bačová z DHZ Spišské Podhradie pred Nicol Gálikovou z DHZ Kolárovice. Obe pretekárky mali zhodný počet bodov.

Kategória Mladších chlapcov bola najvyrovnanejšou kategóriou SLv60 2021. Najlepším čistým časom ročníka bolo 13,97 s v Maduniciach v podaní  Jaroslava Pilku z DHZ Veľký Lapáš. Ten nakoniec obsadil 2. miesto pred klubovým kolegom Richardom Svitačom. Kategóriu vyhral Matej Vavrinec z DHZ Madunice.

V kategórii Starších dievčat Magdaléna Štinčíková KHŠ Svit na dvoch kolách zabehla jedenástkový čas a s časom zo Spišskej Novej Vsi, 11,78 s vyrovnala najlepší výkon slovenskej pretekárky vo veku 14 rokov. To ju právom vynieslo na 1. miesto ročníka 2021. Na 2. mieste sa umiestnila Vanesa Danišová DHZ Libichava, 3. miesto obsadila Veronika Prípadová DHZ Veľký Lapáš.

V kategórii Starší chlapci sme mali na prvých troch miestach zhodné umiestnenie ako v roku 2020. Na 1. mieste skončil Andrej Krempaský pred Michalom Rerkom. Obaja zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. Na 3. mieste  skončil Matúš Janás DHZ Veľký Lapáš. Vrcholným okamihom kategórie bol čistý čas 11,83 s zabehnutý Michalom Rerkom v Spišskom Podhradí.

Slovenská liga v behu na 60 m cez prekážky ročník 2021 je už minulosťou. Ďakujeme všetkým „srdciarom“, ktorí pomohli pri organizácii jednotlivých kôl. Vedúcim a trénerom za venovaný čas mladým pretekárom. V dobe, ktorá nepraje združovaniu ľudí, sa podarilo o jeden ďalší rok udržať pri živote hasičský šport jednotlivcov. Tí najlepší zo šesťdesiatok, môžu už budúci rok ukázať svoje kvality v dorasteneckých kategóriách a reprezentáciách. Držme im palce, aby dostali šancu. Slovenský hasičský šport si to zaslúži.

Jozef Strela