III.Majstrovstvá Slovenska v šesťdesiatkach Banská Štiavnica

III. Majstrovstvá Slovenska v šesťdesiatkach

III. Majstrovstvá Slovenska v šesťdesiatkach sa uskutočnili 8.7.2016 v rámci Celoslovenského kola hry „Plameň“,  na futbalovom štadióne FK Sitno Banská Štiavnica. Pretekov sa zúčastnilo 55 pretekárov, ktorí sa nominovali v doterajších troch kolách Slovenskej ligy v behu na 60 m s prekážkami.

V kategórii mladšie dievčatá, sa na 3.mieste umiestnila Dominika Plačková /DHZ Zákopčie Tarabov/ 16,43+1,5s, 2.miesto Magdaléna Štinčiková /DHZ Svit/ 16,16+0,5s. Majsterkou Slovenska sa tretíkrát v rade stala Terézia Srogončíková /DHZ Púchov/ 14,50+1s.

U mladší chlapcov k prekvapeniu nedošlo a medailové miesta obsadili pretekári, tak ako sú priebežne umiestnení v SLv60. Na 3.mieste Michal Marton /DHZ Šuňava/ 14,88+1,5s, 2.miesto Tomáš Kucej /DHZ Púchov/13,95+1,5s. Majstrovský titul patrí Michalovi Rerkovi /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/ 13,66+1s.

Najväčšie prekvapenia sa zrodili v kategórii staršie dievčatá. Prvé medailové umiestnenie si vybojovala na 3.mieste Natália Kočišová /DHZ Danišovce/ 14,15+1s. 2.miesto Ema Strelová /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/ 12,62+1,5s. Novou Majsterkou Slovenska sa stala Radka Červeňová /DHZ Spišská Teplica/ 13,53+0,5s.

U starších chlapcov máme taktiež na 3.mieste prekvapenie a to Matúša Olešaníka z /DHZ Zákopčie Ústredie/ čas 13,59+1,5s. 2.miesto Radovan Nagy /DHZ Svit/ 14,93+0s. Minuloročný titul Majstra Slovenska z Martina obhájil  Marek Švajka /DHZ Šuňava/ 12,54+1,5s.

Toľko základných štatistických faktov. Umiestnenia ostatných pretekárov nájdete vo výsledkoch GAPA na stránke slovenských stoviek v sekcii 60-tky.

Teraz dojmy zo súťaže. To že sa súťaž uskutočnila počas Celoslovenského kola hry „Plameň“ berieme ako veľké pozitívum. Súťaž zaujala a myslíme si, že presvedčila prizerajúce sa deti a vedúcich, že šesťdesiatky nie sú strašiak. Myslím, že sa našiel model ako v budúcnosti organizovať preteky šesťdesiatok na MS, aby nekolidovali s disciplínami CTIF. Okrem samotnej súťaže sa v sobotu počas prestávky súťaží CTIF urobila ukážka vykonania šesťdesiatok.  Zodpovední ľudia v DPO nám fandia a vidia, že je to správny krok k pritiahnutiu detí k hasičine. V blízkej budúcnosti budeme postupovať v legislatívnom procese, so snahou upraviť pretek jednotlivca v hre „Plameň“ a to takto: Upraviť dĺžku preteku na 60 m s možnosťou výberu prekážok buď s plnohodnotnými prekážkami /bariéra, kladina/, alebo s prekážkami z útoku CTIF /bariéra, lavička/. K tomu sa pripraví tabuľka hodnotenia, pre získanie výkonnostnej triedy. Táto disciplína si zaslúži svoje miesto v príprave mladých hasičov. Je to jediná cesta, lebo behanie bez prekážok našich mladých hasičov dostatočne nepripraví a neposunie ďalej. Je to vidieť pri výsledkoch vo vyšších katégoriach a u profesionálov, kde je evidentný výpadok 20 ročnej generácie, čo sa zanevrelo na behy s prekážkami.

K spolupráci s DPO a organizátormi.  Z našej strany boli dodržané všetky požiadavky DPO a organizátorov, z čoho boli najväčšie obavy po minuloročnom fiasku v Turanoch. Oceňujem snahu organizátorov pod vedením Petra Hudeca pripraviť kvalitnú dráhu a taktiež zabezpečiť všetko potrebné pre chod súťaže. Myslíme si, že sobotňajšia súťaž všetkých presvedčila, že súťaže Celoslovenského kola sa musia uskutočňovať na tartanových povrchoch.  Našou snahou je organizovať Majstrovstvá Slovenska v šesťdesiatkach každoročne. Možno sa to uskutoční spolu s Majstrovstvami Slovenska mladých hasičov v požiarnych útokoch o ktorých sa silne šušká.  Veríme, že pre budúcoročné Majstrovstvá Slovenska mladých hasičov, sa nájdu kvalitnejšie podmienky.

Na záver. Máme za sebou tretie Majstrovstvá a rozbehnutú tretiu sezónu šesťdesiatok. Dnes už nikto nepochybuje, že šesťdesiatky sú definitívne späť . Stúpajúci počet pretekárov a ich stúpajúca kvalita dáva šancu, že hasičský šport na Slovensku sa po rokoch stagnácie konečne posunie. Za organizáciu MS ďakujeme DPO, domácim organizátorom, organizátorom zo SLv60, technickej čate a rozhodcom. Tešíme sa budúcoročné Majstrovstvá Slovenska v šesťdesiatkach.

SLv60