VI. ročník Slovenskej ligy v behu na 60 m cez prekážky

Šiesty ročník Slovenskej ligy v behu na 60 m cez prekážky /SLv60/, zahŕňal v roku 2019 päť kôl, ktoré sa konali v piatich krajoch našej republiky. Do tejto ligy sa zapájajú deti z celého Slovenska, ale aj deti z Čiech a Maďarska.  Potešiteľné je, že každým rokom pribúdajú nové deti a zbory, ktoré často zažívajú cez šesťdesiatky prvý kontakt s hasičským športom. V roku 2019 sa súťaží SLv60, v piatich kategóriach zúčastnilo 250 detí.

Prípravka je kategóriou, ktorá vzbudzuje u divákov aj samotných pretekárov veľké emócie. „Malí -veľkí“ pretekári do 8 rokov berú každé preteky veľmi vážne. Tento rok ich o body bojovalo 26. Na 3. mieste sa umiestnil Róbert Kováčik /DHZ Kolárovice/. 2. miesto Lukas Chalány /DHZ Madunice/.  Víťazkou tejto kategórie sa stala Nina Oravcová /DHZ Madunice/.

Kategórie Mladších dievčat, sa zúčastnilo počas roka 42 dievčat.  Na 3. mieste sa umiestnila Patrícia Plačková /DHZ ZŠ Zákopčie Tarabov/. 2. miesto sa ušlo Elizabet Slipkovej /DHZ Kolárovice/. Víťazkou sa stala Ema Žuffová /DHZ Madunice/, ktorá vyhrala všetky kolá na ktorých sa zúčastnila.

Kategóriu mladších chlapcov, tento rok suverénne ovládol Dobrovoľný hasičský zbor z Maduníc. Silná generácia chlapcov tohto zboru od 8 do 12 rokov obsadila prvých päť miest. Celkovo sa v tejto kategórii na pretekoch predstavilo 42 pretekárov.  Na 3. mieste sa umiestnil Filip Chalány. 2. miesto Lukáš Grečmal.  Víťazom sa stal Patrik Rak.

Najvyrovnanejšou kategóriou, je určite kategória Starších dievčat. Na Slovensku je  6-7 dievčat,  z ktorých je každá schopná bojovať o víťazstvo, čo drží v napätí do konca každú súťaž. O víťazstvo v lige tento rok zabojovalo 73 pretekárok.  Na 3. mieste sa umiestnila Terézia Srogončíková  /DHZ Nosice/. 2. miesto Michaela Petrušková /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/. Víťazkou sa stala Magdaléna Štinčíková /KHŠ Svit/.

Kategória Starších chlapcov bola tento rok okorenená výkonom Tomáša Štinčíka /KHŠ Svit/ v Maduniciach. Ten ako prvý šesťdesiatkár na svete, zabehol čas pod jedenásť sekúnd. Časom 10,98 s, sa zapísal do histórie nielen slovenských šesťdesiatok.  Aj keď je Tomáš šikovný, nedostatočný počet kôl mu v celkovom hodnotení nestačil na umiestnenie na stupňoch víťazov. O treťom mieste pre Andreja Krempaského /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/ pred Lukášom Pasekom /DHZ Zákopčie Tarabov/, pri rovnosti bodov rozhodol nižší súčet umiestnení na jednotlivých kolách SLv60. Druhé miesto z 67 pretekárov tejto kategórie, si odniesol Michal Marton /ZŠ DHZ Šuňava/. Víťazom sa stal Vladimír Kaštan /DHZ Kolárovice/.

SLv60 v roku 2019 bola zaujímavá do posledného kola.  Preteky v Banskej Bystrici, Spišskej Novej Vsi, Zákopčí, Maduniciach, Spišskom Podhradí, boli zorganizované na vysokej úrovni.  Za to patrí organizátorom, mestám, obciam a sponzorom veľká vďaka.  Šesťdesiatky sa stali neodmysliteľnou súčasťou práce mladých hasičov. Kvalita výkonov nám opäť stúpla a taktiež sa rozšírila základňa detí a zborov. To dáva predpoklady ďalšieho kvalitného, už v poradí VII. ročníka Slovenskej ligy v behu na 60 m cez prekážky. Tešíme sa na Vás v roku 2020.

Jozef Strela