Slovenská reprezentácia dorasteniek pre Majstrovstvá sveta dorastencov a dorasteniek vo Varne

Slovenská reprezentácia dorasteniek sa začala formovať na jar tohto roka. Prípravou dorasteniek DPO SR bol poverený Marek Šebest, ktorý si vybral za asistenta Jozefa Strelu. Tí spracovali plán prípravy reprezentantiek, o ktorom informovali dievčatá  8.4. 2018 na prvom výberovom kempe, ktorý sa uskutočnil v Poprade. V mesiaci apríl sa uskutočnili ešte dva ďalšie kempy, ktoré sformovali družstvo dorasteniek, ktoré sa zúčastnili medzinárodnej súťaže Visegradský pohár v Ostrave. Tu dievčatá predviedli niekoľko výborných individuálnych výkonov a vyhrali disciplínu požiarny útok.

Príprava v jarných školských mesiacoch pokračovala individuálne hlavne vo výstupe do hasičskej veže a behu na 100 m cez prekážky. V mesiacoch júl a august sa dievčatá zúčastnili pretekov Českého pohára v behu na 100 m cez prekážky v Bludove a Kamenci u Políčky. A zviditeľnili sa výbornými výsledkami. Terézia Srogončíková skončila v celkovom hodnotení v kategórii mladších dorasteniek na 3. mieste. Viktória Krempaská na 7.mieste. Obe absolvovali iba dva preteky zo štvordielného seriálu. Potešila aj Radka Červeňová výborným výsledkom v Kamenci a Moravskom Beroune. Najdôležitejšie však bolo, výrazné zlepšenie svojich výkonov všetkých dievčat z nominácie nášho reprezentačného družstva dorasteniek.

To všetko prebiehalo za neistoty našej účasti na Majstrovstvách sveta v Bulharskej Varne. Dievčatá však trénovali a tajne dúfali, že ich sen o Majstrovstvách sveta sa naplní. Definitívne stanovisko prišlo až koncom augusta.  Začal sa viac trénovať požiarny útok a jednotlivé úseky štafety. Dievčatá sa stretávali na kempoch prevažne v Poprade a Spišskej Novej Vsi, kde sme sa snažili vytvoriť pre nich najlepšie možné podmienky pre prípravu.

Záverečnou previerkou pre dievčatá bola možnosť predviesť svoje schopnosti na Majstrovstvách sveta mužov a žien v Banskej Bystrici v stovkách. Dievčatá nesklamali. Ukázali výkony na hranici svojich možností. Taktiež využili možnosť tréningu výstupu do veže, ktorá bola k dispozícii v Banskej Bystrici.  Je isté, že tento rok nastal u dievčat posun, ako v stovkách, tak aj vo vežiach. Veríme, že to nebude už „len“ o požiarnom útoku. Takmer všetky dievčatá sú vo svojich kategóriách mladšie ročníky, čo im dáva pri nabraní skúseností vytvoriť silný tím v budúcom roku. Po tejto súťaži sa uzavrela nominácia na Majstrovstvá sveta dorastencov a dorasteniek vo Varne. Z nominácie vypadla Linda Marušinská ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. Ďakujeme jej za čas venovaný príprave.

Zloženie reprezentačného družstva:
Kategória mladších dorasteniek
Terézia Srogončíková DHZ Nosice,
Ema Litvíková DHZ Hliník nad Váhom,
Bianka Ďurišová DHZ Spišská Teplica,
Kategória stredných dorasteniek:
Viktória Krempaská ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves,
Kristína Strelová ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves,
Radka Červeňová DHZ Spišská Teplica,
Kategória starších dorasteniek:
Klaudia Hanková ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves.
Anna Lavková DHZ Spišské Bystré,
Ema Strelová DHZ Smižany,
Tréner Marek Šebest DHZ Vikartovce,
Asistent trénera Jozef Strela ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves.

Držte slovenským dievčatám palce na Majstrovstvách sveta dorastencov a dorasteniek v Bulharskej Varne, ktoré sa budú konať od 24.-29.9.2018.

P.S.

Za pomoc pri ubytovaní počas MS v Banskej Bystrici ďakujeme hasičom z DHZ Poníky. Za pomoc pri tréningových kempoch počas celého roka, členom HaZZ Poprad a Spišská Nová Ves.