Spišský hasičský deň 2022

Spišský hasičský deň 2022 sa tento rok uskutočnil netradične v Spišskom Štvrtku kde sa behali Šesťdesiatky a Stovky. Veža do hasičského dvojboja sa behala v Poprade. Počasie nás potrápilo, ale našťastie okrem krátkej prehánky pri šesťdesiatkach nám dovolilo odbehať všetky kategórie v ktorých sa zúčastnili pretekári z celého Slovenska.

Súťaž v šesťdesiatkách bola 2. kolom Slovenskej ligy v behu na 60 m cez prekážky. Začalo sa tradične kategóriou Prípravka. Z malých pretekárov sa najviac darilo Richardovi Paškovi z DHZ Myjava.  Za ním skončil Lionel Petterson z DHZ Spišská Teplica a tretí skončil Matej Prílepok z DHZ Spišské Podhradie.  

V kategórii Mladšie dievčatá zviedli veľký súboj Lucia Pilková z DHZ Veľký Lapáš a Timea Kupčová z DHZ Spišská Teplica. Trinásť stotín sekundy rozhodlo o víťazstve Lucie Pilkovej.  Na treťom mieste sa umiestnila Paula Fábryová DHZ Spišské Podhradie.

Po víťazstve v prvom kole SLv60 v Zákopčí, si osobákom zabezpečil víťazstvo v kategórii Mladší chlapci Tomáš Pavlanský  zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. Na druhom mieste skončil Matej Svitač z DHZ Veľký Lapáš. Bronz si odniesol Adrián Závadský zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves.

Kategória Staršie dievčatá priniesla jediný jedenástkový čas šesťdesiatok. Postarala sa oň Vanesa Danišová z DHZ Libichava. Čas 11,79 s+1,5 s jej zabezpečil víťazstvo. Na druhom mieste skončila Nicol Gáliková DHZ Kolárovice, tretia bola Angelika Kováčová z DHZ Madunice.

Kategóriu Starších chlapcov ovládli pretekári zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. Víťazstvo si odniesol Filip Ferenc, pred Andrejom Krempaským. Na treťom mieste skončil Damián Muranský z DHZ Šuňava.

Hasičský dvojboj sa začal doobedňajším výstupom do Hasičskej veže v Poprade a poobedňajšími stovkami v Spišskom Štvrtku. Veľká škoda, že sa nepodarilo naplniť všetky kategórie pretekármi a pretekárkami. Na Slovensku je bohužiaľ plno reprezentantov a reprezentantiek, ale ochota podporiť  svojou účasťou jednu z mála slovenských súťaží v hasičskom športe individuálnych disciplín mnohým chýba. Preto patrí vďaka tým, ktorí merali cestu na našu súťaž. Napriek slabšej účasti sme zaznamenali pekné výkony. Asi najväčšou ozdobou Dvojboja bol výkon Mariána Rerka z HaZZ Poprad. Ten v stovke dosiahol čas 15,91 s. Výsledky Hasičského dvojboja nájdete na stránke www.sestdesiatky.sk a www.stovky.sk. Uvediem len víťazov jednotlivých kategórií. Mladší dorastenci – Filip Ferenc ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves, Mladšie dorastenky – Simona Sečkárová DHZ Púchov, Strední dorastenci – Damiál Muranský DHZ Šuňava, Stredné dorastenky – Vanesa Danišová DHZ Šišov, Starší dorastenci – Matúš Janás DHZ Veľký Lapáš, Staršie dorastenky – bez účasti, Ženy – Kristína Strelová ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves, Muži dobrovoľníci – Pavol Adamík DHZ Setechov, Muži profesionáli – Marián Rerko HaZZ Poprad.

Deti, dorastenci aj dospelí boli ocenení pamätnou plaketkou s motívom našej súťaže, medailou a drobnými cenami, o ktoré sa postarali organizátori súťaže a naši sponzori.  Za pomoc pri organizácii je potrebné poďakovať rodičom detí zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves, členom DHZ Smižany a DHZ Spišský Štvrtok. Finančne a materiálnymi cenami súťaž podporili Ideálna mládežnícka aktivita, Mesto Spišská Nová Ves, Obec Smižany, Miva  s r. o. Smižany, Herba Drug s r.o. Smižany, Tina Trans s r. o. Letanovce, SlovChips s r. o. Smižany, Poľnohospodárske družstvo „Čingov“ Smižany a Novex Plast s r. o. Spišská Nová Ves.   

Bolo dobre, ale mohlo byť aj lepšie. Ďalší ročník súťaže Spišský hasičský deň je za nami. Bol komplikovaný, keďže nám na poslednú chvíľu vypadol náš tradičný súťažný priestor na ZŠ Lipová v Spišskej Novej Vsi. Komplikovaný aj pre nepriaznivé počasie. Aj za tejto situácie sme sa snažili pre našich pretekárov a hostí pripraviť čo najlepšie podmienky. Budúci ročník Spišského hasičského dňa určite prebehne v iných súťažných priestoroch. Ale do Spišského Štvrtku sa hasičský dvojboj iste vráti. A možno sa v budúcnosti uskutoční mini liga v hasičskom dvojboji. Dôležitá bude ochota našich pretekárov zúčastňovať sa súťaží. Len poctivým tréningom a súťažnou praxou v konkurencii môže náš hasičský šport napredovať.