Slovenská liga v behu na 60 m cez prekážky 2022

Slovenská liga v behu na 60 m cez prekážky, sa v roku 2022 konala už po deviatykrát. Skladala sa z 5 kôl, ktoré sa konali v Zákopčí Tarabove, Spišskom Štvrtku, Banskej Bystrici, Maduniciach a Spišskom Podhradí. Do súťažného ročníka sa zapojilo 177 detí z celého Slovenska. Ako každý rok, aj tento ročník sa našlo niekoľko veľkých talentov, ktoré v budúcnosti určite výrazne na seba ukážu v disciplíne Hasičská stovka.  Dosiahnuté časy v minulých sezónach sú vysoko postavenou latkou pre terajšiu generáciu, predsa sa však aj tento rok podarilo zaradiť do historických análov najlepších  výkonov našich pretekárov jeden čas. Postarala sa o to v kategórii Starších dievčat na pretekoch v Spišskom Štvrtku Vanesa Danišová z DHZ Libichava časom 11.79 s. Najlepší pretekári pravidelne dosahovali výborne výkony a po sčítaní štyroch najlepších výsledkov z piatich kôl, boli vyhlásení víťazi ligy vo svojich kategóriách.

 Kategória Prípravka v roku 2022 prekvapila svojou početnosťou. V tejto konkurencii na 1. mieste  zaslúžene skončil Richard Paška z DHZ Myjava. Na 2. mieste sa umiestnil Samuel Kružliak z DHZ Malý Lapáš. 3. miesto si vybojoval Patrik Ivan z DHZ Spišská Teplica.  V kategórii Mladšie dievčatá, tesný súboj o prvenstvo nakoniec vyhrala  Lucia Pilková z  DHZ Veľký Lapáš pred  Tímeou Kupčovou z DHZ Spišská Teplica. Na 3. mieste sa umiestnila  Paula Fábryová z DHZ Spišské Podhradie. Kategóriu  Mladší chlapci ovládli pretekári zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. Na  1. mieste skončil  Tomáš Pavlanský a na 2. mieste Adrián Závadský.  3. miesto patrí Matejovi Svitačovi z DHZ Veľký Lapáš.  Kategória Staršie dievčatá bola napínavá až do posledného kola na ktorom sa rozhodlo, že víťazkou sa stala Nicol Galiková z DHZ Kolárovice. 2. Miesto Vanesa Danišová z  DHZ Libichava. 3. Miesto Elizabet Slipkova z DHZ Kolárovice. Kategória Starší chlapci mala tento rok suverénneho Filipa Ferenca zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves,  ktorý ovládol 4 kolá tohto ročníka a právom si odniesol prvé miesto.  2 miesto patrí Danielovi Ciesaríkovi z DHZ Hliník nad Váhom a. 3. miesto Richardovi Svitačovi z DHZ Veľký Lapáš.

Ročník 2022 je za nami. Budúci rok vstúpime do 10 roku konania Slovenskej ligy v behu na 60 m cez prekážky.  Je za nami pár pekných rokov, čo sa šesťdesiatky objavili medzi Hasičskými disciplínami mladých hasičov. Môžeme skonštatovať, že splnili svoj cieľ. Súťaže sú dobre organizované, napínavé, plné kvalitných výkonov deti z celého Slovenska. Každý rok sa do diania zapájajú nové hasičské zbory, ktorým šesťdesiatky spestrujú činnosť svojich mladých hasičov. Tešíme sa na jubilejný 10. Ročník ligy a veríme, že nám opäť vyskočia nové talenty, ktoré posunú náš hasičský šport na vyššiu úroveň.