Ostravsko Beskydské šedesátky

Český halový pohár 2017 /ČHP/ vyvrcholil 25. 11. 2017 záverečnými pretekmi v atletickej hale vo Vítkoviciach. O posledné víťazstvá a body zabojovalo  645 detí v štyroch kategóriách.  Aj slovenské deti mali z predchádzajúcich kôl z Jablonca nad Nisou, Ostravy, Prahy dobré vyhliadky na medailové umiestnenie v ČHP.  Ostravsko beskydské šedesátky sú špecifické aj tým, že po odbehaní základných dvoch pokusov postupuje osem najlepších pretekárov do semifinále a z nich najlepší štyria do finále, ktoré určí víťaza celej súťaže.

A hneď prvá kategória bola z nášho pohľadu veľmi zaujímavá.  Magdalénka Štinčíková /DHZ Svit/ chcela nadviazať na víťazstvo z Prahy, ale v sobotu to proste nešlo. Čas 15,06 s stačil len na 11.miesto. Ale súčet bodov z predchádzajúcich pretekov stačil na konečné 3.miesto v ČHP 2017 za pretekárkami z SDH Bludov prvou Vendulou Jílkovou a Markétou Hrabkovskou. To, že nepodarená súťaž v Prahe bola náhoda, dokázala Michaela Petrušková /ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves/. Tá v poslednom rozbehu kategórie zapísala čas 13,51 s, ktorý bol víťazným po základných kolách. V semifinále to taktiež s prehľadom uhrala za 13,68 s a čakalo sa či to vyjde aj vo finále. Tam si však nepotykala s rozdeľovačom a bolo z toho až 3.miesto.  V celkovom hodnotení ČHP 2017 obsadila Miška nepopulárne 4.miesto.

Nasledovala kategória mladších chlapcov. V tej sa v predchádzajúcich kolách nezúčastnil nikto zo slovenských pretekárov. Na skusy sa vybrala trojica chlapcov zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves. Najviac sa darilo Andrejovi Krempaskému. Ten časom 14,69 s obsadil 12.miesto a 19 bodov mu zabezpečilo 23.miesto v ČHP 2017. Na 54.mieste skončil Šimon Chovanec s časom 17,38 s. Na 75.mieste sa umiestnil Patrik Starosta s časom 18,42 s. Pre chlapcov to bola výborná skúsenosť zažiť na vlastnej koži „veľké preteky“.

Kategória starších dievčat bola pre nás určite najsledovanejšia. V Prahe na prvých dvoch miestach skončili naše dievčatá a v tomto trende chceli pokračovať.  Na stupne víťazov sa nakoniec dostala len Viktória Krempaská /ZK IMA ZŠ Hutnícka Sp.N.Ves/ s časom 12,15 s. V semifinále si zopakovala osobák 11,97 s, ktorým postúpila do finále. Tam už s rozdeľovačom na dvakrát nemala šancu a skončila 3.mieste.  So súčtom bodov za dve kolá obsadila 7.miesto v ČHP 2017. Radka Červeňová /DHZ Spišská Teplica/ nepreviedla optimálne pokusy a čas 12,43 s jej stačil na 7.miesto. Nedarilo sa jej ani v semifinále a do finále nepostúpila. Ale body z predchádzajúcich kôl ČHP jej zabezpečili konečné 2. miesto.  Víťazkou súťaže v Ostrave a aj ČHP 2017 sa stala Kateřina Borovičková z SDH Morkovice. Ostatné dievčatá zo ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves obstáli takto: Kristína Strelová si zabehla „osobáčik“ 13,56 s a stačilo to na 39.miesto. V ČHP 57.miesto. Klaudia Hanková 14,01 s a 65.miesto. V ČHP 39.miesto.Súťaž sa vôbec nevydarila Nataši Strelovej. Tá časom 18,99 s skončila na 147.mieste. Podobne na tom bola aj Bianka Ďurišová /DHZ Spišská Teplica/ na 126.mieste  s časom 16,60 s.

Súťaž tradične ukončili kategóriou starších chlapcov.  Súťaž vyhral Sebastián Kitner z Lhenice s časom 11,57 s. Z našich sa najlepšie držal Tomáš Štinčík /DHZ Svit/, ktorý s časom 12,37 s obsadil 13.miesto a na takom istom mieste sa umiestnil v celkovom hodnotení ČHP 2017. Radovan Nagy /DHZ Spišská Teplica/ skončil na 51. mieste za 13,82 s. História ČHP 2017 si ho bude pamätať na konečnom 60.mieste.

Je dobojované.  Český halový pohár 2017 mal opäť rekordnú účasť. Všetkých štyroch kôl sa zúčastnilo až 1328 detí.  Nás teší, že naši malí slovenskí pretekári a pretekárky sa v tejto konkurencii nestratili. Práve naopak. Dokázali držať krok s najlepšími rovesníkmi z Čiech. Ostáva, len dúfať, že sa talent týchto šikovných detí dokáže rozvinúť a v budúcnosti nám budú robiť radosť na veľkých súťažiach dorastencov a dospelých, tak ako to dokazujú deti spoza rieky Moravy, začínajúce v šesťdesiatkach. Ďakujeme českým dobrovoľným hasičom za možnosť účasti v tomto prestížnom pohári.

Jozef Strela

ZK IMA ZŠ Hutnícka Spišská Nová Ves